Ulkoilma 11.7.2011

Luoteis-Venäjän metsäerämaassa sijaitseva, paikkatietoa hyödyntävä luontopolku julkaistiin kesäkuussa Luonto-Liiton nettisivuilla. Polun tekijät toivovat että myös pitkään suunniteltu Äänisen niemimaan kansallispuisto syntyy tänä vuonna.

Luontopolun avulla haluamme nostaa esiin Äänisen niemimaan luonto- ja kulttuuriarvoja. Niemimaalla on säilynyt Euroopan suurin rannikkoseutujen metsäerämaa, jolla on merkitystä koko Vienanmeren seudun ilmastolle ja ympäristölle. Myös perinteisiä elinkeinojaan säilyttäneet pomoriasukkaat tekevät alueesta arvokkaan”, kertoo Luonto-Liiton Venäjä-hankekoordinaattori Birthe Weijola.

Luonto-Liiton ja yhteistyöjärjestö Aetaksen voimin suunniteltu “Heinäntekijän polku” kulkee Lopšengan kylän ympäristössä. 15 km pitkää reittiä ei ole merkitty kyltein, vaan metsäluonnosta ja paikalliskulttuurista kertovat rastit etsitään GPS-laitteen ja koordinaattien avulla. Rastien sijainnit ja kuvaukset löytyvät netistä suomen- ja venäjänkielisestä esitteestä.

Noin puolet polusta sijaitsee suunnitellun Äänisen niemimaan kansallispuiston alueella. Kansallispuisto on ollut suunnitteilla jo 1990-luvulta lähtien, ja nykyiseen puistorajaukseen kuuluu noin 180 000 hehtaaria rannikko- ja metsäalueita. Puiston ulkopuolelle on jäämässä suunnilleen yhtä suuri vanhan metsän alue, joka on hakkuiden kohteena.

Luoteis-Venäjällä sijaitsevat Euroopan suurimmat jäljellä olevat metsäerämaat. Arkangelin alueella nämä alueet kattavat 7 miljoonaa hehtaaria eli noin neljäsosa alueen metsäpinta-alasta. Niistä vain noin 4% on suojeltu hakkuilta.

Toivon, että luontopolku herättää myös suomalaisia Äänisen niemimaan ainutlaatuisuuteen luontokohteena. Luontomatkailua niemimaalla pitäisi kuitenkin kehittää hallitusti ja alueen erämaisuus säilyttäen. Siihen tarvitaan kansallispuiston luomat puitteet”, toteaa luontopolkuesitettä toimittanut Anna Ushakova Aetas-ympäristöjärjestöstä.

Kansallispuiston perustaminen oli lähellä viime vuonna, mutta perustamispäätös juuttui Arkangelin aluehallinnon vastustukseen. Venäjän luonnonvaraministeriö on kuitenkin päättänyt jatkaa puiston perustamistyötä tänä vuonna.

Lisätietoa polusta löytyy osoitteesta  www.luontoliitto.fi/metsa/vaikuta/Retkeile/aanisen-niemimaa.html

Ulkoilun Maailma / Lähde: Luonto-Liito {jcomments on}

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika