Ulkoilma 20.4.2012


Kuva:  Eero Kortelainen

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ensimmäisellä, metsäyhtiön kanssa sovitulla METSO-päätöksellä suojellaan pysyvästi lähes 60 hehtaaria Tornator Oy:n omistamia kangasmetsiä, kalliometsiä ja puustoisia soita Lieksassa ja Joensuussa. Lieksan Sokojärvellä sijaitsee 25 hehtaaria ja Joensuun Majoinkankaalla, Luhtapohjan kylässä, noin 10 hehtaaria, sekä 23 hehtaaria Rajakorven suojelualueella Korpiselän kylässä. Joensuulaisten kohteiden vanhoissa metsissä elää mm. liito-orava.

Tuija Luukkanen, Tornator Oy:n yritysvastuuesimies kertoo, ”Kohteet ovat ekologisesti monimuotoisia ja täyttävät METSO-kriteerit, joten METSO-ohjelman mukainen suojelu oli hyvä vaihtoehto puukaupan sijaan. Nyt nämä alueet jäävät pysyvästi metsätalouden ulkopuolelle ja saavat kehittyä kohti luonnontilaa.

Tornatorilla on nyt METSO:n mukaisia suojelualueita yhdeksän kappaletta ja ne kattavat 330 hehtaaria eri puolilla Suomea. Lisäksi yhtiö on myynyt kaksi, yhteensä noin 113 hehtaarin aluetta, valtiolle METSO-suojeluun.

Lieksan Sokojärven alueella sijaitseva Suksikangas on luontomatkailuyritys Erä-Eeron Keljanpuron toimipaikan ympäristössä. Erä-Eero on kestävän kehityksen periaattein toimiva luontomatkailuyritys, joka tarjoaa puitteet mm. ahman, karhun ja muiden suurpetojen kuvaukseen ja katseluun sekä monenlaisia ohjattuja luontomatkoja esimerkiksi Patvinsuon kansallispuiston metsä-, suo- ja vesialueille.

Erä-Eeron yrittäjä Eero Kortelainen iloitsee päätöksestä ja nostaa hattua Tornatorin päättäjille, linja on hänen mielestään oikea, ”Alue on mainio suurpedoille maaston ja puuston suhteen. Täällä on jatkuvasti ravintoa ja yllättävän hyviä pesimälouhikkoja. Keljanvaaran ja Mantsinvaaran alueilla on nytkin kaksi emäahmaa ja niillä pennut.

Erä-Eero tekee kumppanuusyhteistyötä myös Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kestävän kehityksen kumppanuusverkoston kanssa. Biosfäärialuetoiminnan tavoitteena on kehittää alueellisia toimintatapoja jotka ottavat huomioon luonnon, talouden, kulttuurin ja yhteisöt.

UlkoilunMaailma.fi

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika