Ulkoilma 12.8.2015

Ensi viikolla odotetaan 200 000 käynnin rajan rikkoutuvan Liminganlahden luontokeskuksessa, jossa vierailijoita on riittänyt kylmästä ja sateisesta kesästä huolimatta. Tammi- ja huhtikuussa tehtiin käyntiennätykset edellisiin vuosiin verrattuna, ja myös heinäkuu oli vilkkaampi kuin kahtena edellisenä vuotena. ”Kesä-heinäkuun aikana luontokeskuksessa oli noin 10 000 käyntiä, näistä viidesosa on asiakaspalvelijoidemme arvion mukaan ulkomaalaisten käyntejä”, luontokeskuksen hoitaja Ulla Matturi kertoo.

Merkkipaalun ylittävää asiakasta odottaa luontokeskuksessa lahja. ”Tarjoamme ilmaisen opastetun linturetken ja annamme lisäksi 200 000. kävijälle muistoksi Liminganlahti-tuotteita”, Matturi kertoo.

Liminganlahden kävijäkunta on kansainvälistynyt. Eniten ulkomaalaisia saapuu Iso-Britanniasta, Alankomaista ja Ruotsista. Kotimaisista kävijöistä suurin osa on kotoisin Oulun seudulta. Liminganlahden luontokeskuksessa työskentelee kesäisin Metsähallituksen kolme asiakaspalvelijaa, ja kahvila-ravintolatoimintaa hoitaa yrittäjä.

Luontokeskuksen Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttely on ollut menestys vuosi vuoden jälkeen. Uutena, suurena kävijäryhmänä ovat päiväkotien lapsiryhmät ja heille onkin räätälöity uusi Merihanhen seikkailu -opastus.

Kansainvälistyvä asiakaskunta asettaa Liminganlahden palveluille kuitenkin myös haasteita, joihin ei vielä ole voitu vastata, Matturi toteaa. ”Meillä käy päivittäin ulkomaalaisia asiakkaita, jotka eivät ole niinkään lintuharrastajia vaan luonnosta ylipäätään kiinnostuneita matkailijoita. Heidän tavallisin kysymyksensä on, missä kävelyreitit sijaitsevat. Lintutornille johtava 600 metrin pitkospuupolku ei vastaa useimpien käsitystä kävelyreitistä, ja Rantakylän lenkkipolut taas kiinnostavat enemmän kuntoilijoita. Liminganlahden alueelle kannattaisikin miettiä muutaman kilometrin pituisen kävelyreitin perustamista.

Luontokeskuksessa kirjataan vuosittain noin 55 000 käyntikertaa. Uudistettu luontokeskus avattiin huhtikuussa 2012 ja se on siitä lähtien ollut avoinna ympärivuotisesti. Liminganlahdella on viidenneksi eniten käyntejä kaikista Suomen luontokeskuksista, joita Metsähallituksella on yhteensä 30 koko maassa. Kävijämäärien vertailu valtakunnallisesti on mahdollista koska kaikissa keskuksissa lasketaan käyntejä samoilla menetelmillä.

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Metsähallitus / Aku Ahlholm

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika