Ulkoilma Festivaalin ohjelmistosta löytyy kursseja ja retkiä, joiden aikana opitaan retkeilystä sekä retkeillään Etelä-Konneveden kansallispuiston alueella. Yksi mielenkiintoisimmista retkistä on luolaretki, jonka isäntänä toimii Luolamies Mikko Aslak Lemmetti.

Kuva: Sulanderphoto / Heikki Sulander

Etelä-Konneveden kansallispuiston Kalajanvuori kätkee uumeniinsa lukuisia erikokoisia ja erilaisia luolia, joista osa on muodostunut peruskallioon sen haljetessa ja rapautuessa ja osa lohkareiden alle. Kalajanvuoren ehkä merkittävimpiä luolia ovat useita metrejä syvä ja tilava, yhtenäinen ja valoisa onkalo, johon on laskeuduttava köyttä tai tikapuita myöten. Tämä luola sijaitsee mahtavan näköisen kalliolipan ja pystysuoran jyrkänteen juurella. Paikasta on upeat näköalat alas Vuori-Kalajan lammelle. Toinen luola on lohkareiden ja kallionhalkeamien muodostama moniosainen ja pitkähkö luolasto, jonka perälle pääsemiseksi vaaditaan jo jonkin verran ryömimistä mutta jonka ulompiin kammioihin voi päästä suhteellisen vaivattomasti. Tämän luolan uumenissa valoa riittää vain aivan alkumetreille – loppumatkalla tarvitaan jo keinovaloa. Näitä luolia ei näe ulkoapäin kuin vasta aivan kohdalla. Sitä vastoin kolmas Kalajanvuoren lukuisista luolista näkyy osittain vaikkapa Vuori-Kalajan lammelta tai kansallispuiston Kalajan kierroksen reitiltä päin katsottuna. Kyseinen luola on itse asiassa niin ikään useamman kammion muodostama kokonaisuus, josta on löydetty mm. vanha tulipaikka. Luolan suuaukolta on kiva katsella alapuolella avautuvaa maisemaa ja kirkkaan veden välkettä. Liikkuminen Kalajanvuoren rinteillä ja louhikoissa on haasteellista ja edellyttää erityistä varovaisuutta sekä turvallisuusohjeiden tinkimätöntä noudattamista.

Luolaretkelle ilmoittautuminen avautuu myöhemmin keväällä. Luolaretki sisältyy festivaalipassin hintaan.

Luolamies® Mikko Aslak Lemmetti

Kuva: Sulanderphoto / Heikki Sulander

Luolaretkien oppaana toimii Metsäkylpy Suomi -yrittäjä ja eräopas Mikko Aslak Lemmetti. Luolaretkien lisäksi Luolamies® Mikko tarjoaa yrityksensä kautta mm. erilaisia metsäkylpyretkiä ja metsäkävelyitä sekä räätälöitäviä luontoelämyksiä. Mikko kirjoittaa myös suosittuun Retkipaikka -blogiin sekä omaan Sinisen Repun Kirous -nimiseen blogiinsa.


Yhteistyössä