Ulkoilma 3.7.2014

Untuvatakki, untuvamakuupussi, talvimakuupussi, kesämakuupussi, kevytuntuvatakki yms. Kaupoista löytyy tällä hetkellä melkoinen lajitelma erilaisia untuvatuotteita. Monelle untuva on aina untuvaa, mutta jos halutaan oikeasti hyvä ja laadukas, omiin tarpeisiin sopiva tuote niin pitää hiukan perehtyä aiheeseen.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Untuvan lämmöneristystä mitataan ns. Fill Power (edempänä FP)–arvolla*, joka kertoo kuinka eristävää / ilmavaa untuva on. Mitä korkeampi FP -arvo on sitä eristävämpi untuva on painoonsa nähden. Esim. 300 grammaa FP 800 untuvaa eristää paremmin kuin sama määrä FP 500 untuvaa.

Miten untuva voi vaihdella?

Korkeammalla FP –arvolla oleva untuva on peräisin joko arktisempiin oloihin sopeutuneesta linnusta tai tiettyjen lajien vanhemmista yksilöistä. Lintulajien keskinäiset erot ovat suuria. Untuvaa voi tulla esim. hanhesta ja ankasta. Tästä johtuu osaltaan myös eristävämmän untuvan korkeampi hinta.

Untuvan eristävyyttä parannetaan myös käsittelemällä untuvaa. Uusimmissa innovaatioissa untuvaa myös käsitellään kosteutta hylkiväksi, jolloin se eristää entistä paremmin myös kosteissa olosuhteissa.

Millainen untuvatuote?

Mikäli halutaan mahdollisimman kevyt untuvatuote, niin tulisi valita mahdollisimman korkea FP -arvo. Laadukkaissa ohuissa makuupusseissa tai kevytuntuvatakeissa FP -arvo voi olla jopa 800-1000. Tuote tuntuu painellessa hyvin ilmavalta ja kevyeltä. Kevyt tuotteissa FP -arvon on hyvä olla korkea.

Kevytuntuvatakki on parhaimmillaan erittäin kevyt, pakkautuu pieneen ja eristää erittäin hyvin. Fill Power 750+.

Talvikäyttöön yleensä valitaan hiukan paksumpia tuotteita, jolloin myös untuva voi olla hiukan pienemmällä FP-arvolla. Korkeamman FP-arvon omaava tuote on yleensä myös kalliimpi, joten esim. paksun talvitakin hinta karkaisi helposti toiselle tuhannelle jos käytettäisiin kaikkein eristävintä untuvaa. Toki markkinoilta löytyy myös paksuja korkealla FP –arvolla olevia tuotteita mutta näiden käyttölämpötila on hyvin kovissa pakkasissa.

Minkä verran pitää olla untuvaa ja höyhentä?

Laadukkaissa untuvatuotteissa on yleensä maksimissaan 10 % höyhentä joukossa. Höyhen sitoo untuvaa ja auttaa pitämään untuvaa paikallaan. Mikäli onkalointi on tiheää voi höyhentä olla vähemmän.

Edullisissa untuvatuotteissa saattaa olla jopa 50 % höyhentä. Tällainen höyhenen määrä vaikuttaa jo oleellisesti tuotteen lämmöneristävyyteen.

Höyhen on edullisempaa kuin untuva.

En löydä Fill Power –arvoa?

Mikäli tuotteessa ei ole mitään mainintaa Fill Power –arvosta, saattaa tuotteen untuva olla laadullisesti heikompaa. Yleensä merkintää ei ole ns. kaupunkitakeissa tai edullisissa makuupusseissa. Tuote on aivan käyttökelpoinen mutta ei välttämättä sovellu kylmään epävarman eristävyytensä ansiosta.

Mitä suurempi Fill Power -luku, sitä ilmavampaa untuva on. Kuva: Arc’teryx

UlkoilunMaailma.fi / Teksti ja kuvat: Mika Mannonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika