Grillipannu tekee retkeilijän evästauosta grillauksen juhlaa

Peltisistä lettupannuista tuttu Heikki Kyyrö saa sukulaistytöltään erityisen toiveen, on aika kehitellä jotain uutta. Tytön toive käristää makkaraa takassa muotoutuu lopulta grillipannuksi, joka heti kätellyssä saa mainion vastaanoton mallikappaleen testaajien parissa.

grillipannu_03
Grillipannun peltiseen kehykseen on hitsattu kiinni teräksinen verkko.

Grillipannu on parhaimmillaan luonnon hiilien päällä. Silloin ruokaan tulee savun ja käristyksen makua. Lihan valkuainen ja lihassakin oleva sokeri reagoivat ja tuottavat satoja erilaisia aromeja aineista ja paistotilanteesta riippuen.

Herkuttelija grillaa pannulla huippuhyvän pihvin sekä juureksia ja kasviksia. Pannua voi nopeasti siirtää kuumasta viileämpään kohtaan esim. nuotiolla. Pannulla onnistuvat erinomaisesti myös makkarat, kalat sekä ohuet kuumassa kypsytettävät leivät.

grillipannu_01
Heikki itse grillaa pannulla mieluiten pieniä ahvenia. Kuva: Heikki Kyyrö.

Grillipannun kanssa retkellä

Kokeilimme grillipannua luonnon hiilillä grillaten porsaan ulkofileepihviä. Hiukan pannua suuremman hiilloksen päälle aseteltu pannu sai porsaanlihan nopeasti kypsymään. Hienosti käristyvä pinta sekä hiilistä hehkuva kuumuus kypsentävät nopeasti lihan. Tälle lihalle pannu toimi mainiosti eikä liha päässyt kuivumaan lainkaan.

grillipannu_02

Grillauksen jälkeen pannun verkkoon jäi runsaasti marinadia, jonka peseminen osoittautui ainakin retkeilyolosuhteissa hankalaksi. Tämä on kuitenkin pieni ongelma eikä suinkaan poista grillauksen iloa. Suosittelemme hankkimaan pannulle hyvän suojapussin, jotta pannu ei likaa muita varusteita.

Ennen käyttöönottoa pannun voi kuumentaa ja pyyhkiä voilla, margariinilla tai muulla rasvalla.

Pannu on terästä, siis rautaa. Se ruostuu kosteana. Siksi pannua on hyvä säilyttää kevyesti rasvaisena kuten rautaisia pannuja yleensäkin.

Pannun mukana tulee kaksi vartta. Lyhyempi sopii paistettaessa perinteisen hiiligrillin päällä tai takassa. Pitempi varsi on hyvä nuotiolla. Varsi vaihdetaan niin, että silmukkaruuvi irrotetaan.

UlkoilunMaailma.fi sivuilla tulossa juttua myös Heikki Kyyrön lettupannusta.

Grillipannun hinta on 34,90 ja niitä myy Partioaitta.

Teksti: Mika Mannonen
Kuvat: Mika Mannonen

Nämä saattavat kiinnostaa sinua

Blå Bandilta tuli uudistuneet retkiruuat Ruotsalaiselta Blå Bandilta on tullut markkinoille täysin uudistunut retkiruokavalikoima. Valikoimaan kuuluu 12 uutuutta skandinaaviseen makuun, joista löytyvät vaihtoehdot lihasta, kanasta kuin kasviksista. Valikoimasta löytyvät vaihtoehdot myös kel...
Suomalainen metsäleiri esittäytyy Englannissa Retkeilytoimittaja ja Suomen Erätaito ry:n varapuheenjohtaja Joppe Ranta on kutsuttuna esitelmöitsijänä The Bushcraft Showssa. Englannin Derbyshiressä 23. - 25.5.2015 järjestettävän tapahtuman Finnish Camp esittelee suomalaisia eräperinteitä ja retke...
Metsähallituksen väki paljastaa reseptinsä uudessa kirjassa Metsän ja luonnon ammattilaiset keräsivät luonnosta ainekset, tekivät niistä ruokaa ja kokosivat reseptinsä kirjaksi. Uusi ruokakirja Eräkokki – makuja kairasta kaupunkiin julkaistiin lokakuun viimeisenä viikonloppuna Helsingin Kirjamessuilla. Metsä...
Arvio: Viiden Tähden Vaellus tarjoilee erägurmeeta Tammen toukokuun alussa julkaisema Piritta Kantojärven kirjoittama Viiden tähden vaellus on retkeilyn perusopas aloittelijalle, virkistävä ruokakirja kokeneelle vaeltajalle. Kirjan sivuilta löytyy reseptejä tikkupullasta alkaen aina eräsushiin, jonka...
Pelastaako retkeilijän soppahetken kasaan menevä kattila? Australialainen Sea To Summit on tuomassa markkinoille uuden palkitun X-Pot -kattilasarjan, jonka pakkaaminen reppuun sujuu helposti. Kasaan menevät silikonikattilat ovat kevyitä ja pakkautuvat todella pieneen tilaan. Kattiloiden pohja on kevyttä kov...
Tulentekoon ja maapuun ottoon tarvittavat luvat Retkeillessä ja muutenkin maastossa liikuttaessa on parempi käyttää retkikeitintä kuin avotulta. Avotulta tehdessä tulee käyttää merkittyjä ja huollettuja tulentekopaikkoja aina, kun se on mahdollista. Tulenteko muualla kuin siihen osoitetulla paikal...
Kesäpiknikin suosikkieväät kalasta Pilvetön taivas, auringon paiste ja lämpö, tuulen suhina ja vihreä nurmikko, ehkä vielä laineiden liplatusta ja lokkien vaimeaa kirkunaa. Täydellistäkö? Ei aivan. Tarvitaan vielä hyvää ruokaa! Suomen kesä pitkine päivineen ja valoisine öineen on vert...
Kirja – Viiden tähden vaellus Tammen toukokuun alussa julkaisema Piritta Kantojärven kirjoittama "Viiden tähden vaellus" on retkeilyn perusopas aloittelijalle, virkistävä ruokakirja kokeneelle vaeltajalle. Kauniit maisemat, hyvä sää, kunnon varusteet, mukava maasto, paras seura ...
Vinkki: Pieni retkikeitin on käytännöllinen mukana Retkelle lähtiessä tulee mietittyä kuinka hoitaisi ruoan laittamisen sekä lämpimien juomien valmistamisen. Tulien tekemisen vaihtoehdoksi sopii kevyt ja kompakti retkikeitin. Aina ei välttämättä ole mahdollisuutta tai järkevää, saatika laillis...
Uutuus: BaroCook – savua ilman tulta BaroCook on uusi ja ekologinen tapa valmistaa ruokaa matkalla. Et tarvitse tulta, sähköä tai kaasua. Tarvitset vain luontaisia mineraaleja sisältävän BaroCook-lämpöpakkauksen ja vettä. Se vie vähän tilaa repustasi ja on todella kevyt. Lämpöpakkaukse...

Kommentit

kommenttia